Cum automatizam testele pentru aceeasi aplicatie mobile pe iOS si pe Android?

Raspunsul la aceasta intrebare ne-a venit de la Costin Ion prin prezentarea din luna martie de la TdT Bucuresti: Cross platform solution for mobile automation .

Problema cu care s-a intersectat Costin si probabil multi dintre dintre noi a fost: unificarea testele scrise pentru Android si pentru iOS (single test, multiple platforms). Solutia aleasa a fost appium care permite rularea aceluiasi test si pe Android si pe iOS. Si in plus, cu appium poti testa atat aplicatii native, cat si aplicatii web si aplicatii hybrid. Spre deosebire de alte tooluri de pe piata (e.g Monkeytalk) pentru a automatiza aplicatia nu trebuie adaugata o noula librarie in codul sursa, ba chiar codul sursa nu este necesar!!!

Tot la partea de “How it works” am aflat ca appium

  • furnizeaza un API bazat pe Selenium Webdriver
  • foloseste libraria de Apple Instruments pentru iOS
  • pe Android foloseste frameworkul UiAutomator pentru platformele mai noi si Selendorid pentru platformele Android mai vechi

Pe langa API-ul bazat pe Webdriver, appium vine cu functionalitati aditionale care sa ajute in implementarea de teste automate mai robuste:

  • capabilitati de instalare si dezinstalare a aplicatiei ce se testeaza, eliminand astfel procesul complicat de instalare a ultimei versiuni a aplicatiei de testat
  • un modul Inspector (similar Firebug) pentru a asista cu identificarea obiectelor din aplicatie
  • un modul Recorder pentru o rapida prototipizare de teste automate

De asemenea prezentarea ne-a oferit sansa sa vedem si partea de integrare cu diverse servicii cloud de genul Sauce Labs.

O alta parte interesanta a prezentarii a fost si “Future trends in mobile automation” de unde am aflat ca Selenium 3  cu ajutorul celor de la appium, ios-driver si selendroid vrea sa devina un tool user-focused de automatizare si pe mobile.

Inainte de a degusta pizza (Multumim Optaros pentru sala si pizza) am vazut cum poti sa inveti un robot sa se joace angry birds 🙂

 

Ne vedem data viitoare,

Andrei Pirvulescu

TDT Timisoara #23 – “One bug per month”

Multumim tuturor celor care s-au inscris la “Tabara de Testare” – Timisoara #23.

Ne intalnim astazi, Joi 20 Martie 2014, la 19:00, la Startup Hub, 10th, C Brediceanu St., D Building, Ground Floor, Timisoara.

Atentie! Avem o schimbare de locatie, si incepem la 19:00.

Agenda:

  • 19:00 – 19:10 – Sosire participanți
  • 19:10 – 20:10 – “One bug per month” – Patkós Csaba
  • 20:10 – 21:00 – Concluzii

Participanți:

1. Patkós Csaba – “One bug per month”
2. Alina Ionescu
3. Adrian Mirea
4. Alin Groza
5. Ramona Baleti
6. Cristian Boldisteanu
7. Catalin Nisulescu
8. Catalin Boitor
9. Albulescu Cosmin
10. Diana Ciorcas
11. Oana Radomir
12. Ovidiu Maghetiu
13. Adam Ludovic
14. Raluca Chedea
15. Mircea Bugan
16. Flavius Prehar
17. Codruta
18. Adela
19. Dusita Damian
20. Delia Cruceru
21. Maria
22. Bogdan Racz
23. Dan Oprisor
24. Andrita Vlad
25. Daniel Mates
26. Monica
27. Zaharie Dragos
28. Lavinia Muntean
29. Alexandar Despotovici
30. Ciprian Popescu

Pentru mai multe detalii: http://www.meetup.com/Tabara-de-Testare-Timisoara/events/129617242/

La TdT Bucuresti s-a deschis Clinica de Testare

Quote

In luna februarie, la Tabara de Testare Bucuresti, am experimentat cu un nou format de intalnire: Clinica de Testare.

Acest format a presupus mai multe diferente fata de modul obisnuit in care se desfasoara o intalnire la Tabara de Testare.

Pentru inceput, inscrierile pentru participarea la intalnire au fost in format inchis. Pentru a putea participa, doritorii au trebuit sa completeze un formular, formular care a fost revizuit de grupul de organizatori. Fiecare participant a primit individual confirmarea ca poate participa la intalnire.

La intalnire au fost prezenti un numar redus de participanti – 10 in total. Ceea ce e o diferenta semnificativa fata de audienta obisnuita formata din 40-50 de oameni.

O alta diferenta semnificativa a fost modul de desfasurare al intalnirii. De data aceasta, in locul obisnuitelor prezentari cu un subiect dinainte cunoscut, am avut o discutie libera pe subiecte ridicate de participanti.

Pe baza de voluntariat mai multi participanti au prezintat o problema cu care se confrunta. Dupa o runda de intrebari menite sa ne ajute sa intelegem mai bine problema expusa, ceilalti participanti au putut prezenta situatii in care s-au confruntat cu probleme similare si ce au facut pentru a le adresa, sau au oferit sugestii pentru posibile modalitati de adresare a problemei.

Discutiile care au urmat au fost interesante si productive. Cred ca fiecare participant a aflat cel putin o chestie noua in urma lor.  In incheierea intalnirii, toti participantii au comentat ca au apreciat natura mult mai interactiva si participativa a acestui format.

Iata cateva din propriile lor cuvinte:

Interactivitatea noului format este un punct excelent. Spre deosebire de intalnirile gen conferinta/prezentare, acest format depaseste sfera teoriei si serveste problemelor reale cu care se confrunta testerii.

Am gasit un grup cu aceleasi probleme pe care le am si eu. M-am simt ca intre prieteni.

Mie mi-a placut formatul pentru ca a generat un schimb de pareri constructiv.

Per ansamblu intalnirea a fost un succes si vom continua sa organizam intalniri sub acest format si in viitor.

Data viitoare poate vei participa chiar tu!
GabiD.