Cosmin Mihaescu a facut o prezentare reusita la editia numarul 3 din Cluj bazata pe cartea lui James Whittaker – Exploratory Software Testing.
Discutia a fost una informala, s-au abordat diverse puncte de vedere si s-au adus argumente la fiecare slide. A pornit de la o carte, dar discutiile au fost presarate cu exemple practice si experiente variate. Ce s-a acoperit in cele 2 ore jumate:
- Cateva definitii pentru exploratory testing pentru a oferi un punct de start.
- Introducere in exploratory testing pentru ca participantii sa inteleaga ce este si ce nu este. S-a pornit de la ideea ca este o abordare prin care se urmareste gasirea bugurilor, dar s-au adus in discutie si alte aspecte ca invatarea aplicatiei, test coverage sau planificare (desi J. Whittaker defineste exploratory testing ca si “ Testing without a pre-defined test plan”..dar ramane de clarificat ce intelege el printr-un “pre-defined test plan”); ce nu este: nu este superficiala sau nestructurata, nu se face nedocumentat…
- S-au dezbatut plusurile si minusurile acestei abordari. Am incercat sa intelegem in unele situatii daca problemele identificate sunt unele specifice testarii exploratorii, sau de fapt testarii in general. Cei prezenti au contribuit la clarificarea minusurilor prezentate de Cosmin si au propus solutii.
- O enumerare a unor tehnici mai cunoscute de abordare a ET-ului (Session Based Test Management, Touring si Hybrid).
- O prezentare scurta a SBTM-ului, unde Alex ne-a impartasit cateva din experientele lui legate de SBTM si un pic din ce inseamna SBTM ca si process (focus on sessions and debriefings).
- S-a facut o paralela intre abordarea scriptata si cea de explorare.
- O prezentare detaliata si foarte frumos realizata a conceptului de test tours a lui Whittaker. Cateva persoane nu au putut sa stea pana la finalul prezentarii, insa cred ca e pacat ca au pierdut partea asta. O idee ar fi sa cumpere cartea…
Desi exploratory testing e un concept destul de vehiculat de ceva vreme, gradul de intelegere este inca, la nivel de comunitate, destul de superficial. Asa ca faptul ca am discutat, exemplificat si dezbatut acest concept a fost unul din punctele forte ale acestei intalniri. Am observat ca participantii au pus intrebari, au adus exemple, au facut analogii si cred ca asta a contribuit la o mai buna intelegere a notiunii. Mai multe persoane au propus sa continuam aceasta discutie si intr-o editie urmatoare.
Si pentru ca veni vorba de ce urmeaza in continuare, au fost mai multe sugestii:
- sa facem ceva si practic: cum ar fi un test lab, unde sa testam efectiv niste aplicatii lucrand in echipe si sa ne folosim de aceste abordari
- sa facem o tabara de 2 zile (peste weekend) unde sa organizam si activitati practice de testare
- sa discutam despre hybrid testing (partea pe care Cosmin nu a reusit sa o prezinte azi)
- sa discutam mai multe despre diverse abordari ale testarii
- sa discutam pe viitor mai mult despre cum se pot masura si prezenta rezultatele testarii in proiecte “challenging”
- sa nu uit ca Iulia a mentionat ca ar dori sa avem taguri pentru a fi mai usor sa invatam numele fiecarui participant
Toate astea sunt realizabile si va rog sa ma contactati pentru a le pune in practica impreuna in editiile urmatoare. Sa ne vedem cu multa energie si idei de testare in August!