În drumul lor spre Eurostar, câteva cutii negre se vor opri în Iași pentru a fi testate.
Cu replica asta am convins câțiva testeri să dea o jumătate de zi de weekend pasibilă de a fi petrecută în Grădina Botanică pe câteva ore de rezolvat un puzzle și învățat ceva fain la Embarcadero. Un puzzle, dar ce puzzle… Știți experimentul ăla în care asamblați circuite, butoane și pini, implementați un algoritm, înveliți totul în cutii negre și în final ansamblul funcționează? Nu? Ei bine, testerii de la Altom îl știu bine, pentru că ei au proiectat cutiile, au scris codul, au căutat butoane, au lipit fire, au fixat totul în acele cutii negre cu butoane colorate. Dintre „alți-oameni”, Oana și Adina au venit la Iași să coordoneze o sesiune delicioasă de învățare ludică – delicioasă poate și de la sucuri și prăjituri, mulțumim Embarcadero!
În echipe de câte patru, testerii au primit câte o cutie pentru care au trebuit să identifice, într-o manieră exploratorie, șablonul după care funcționează. Timp de o oră și ceva, butoane apelate cu etichete dintre cele mai năstrușnice au fost apăsate simultan, alternativ și repetitiv, becuri leduri s-au aprins nevrotic, numere au fost trecute sârguincios pe foi, grafuri au fost atent schițate, zei au fost invocați și câteva țigări au fost fumate (în spațiul dedicat, bineînțeles). Oana și Adina au urmărit demersul fiecărei echipe, validând soluțiile intermediare găsite și, cel mai adesea, adăugând câte un caz nou, neacoperit încă. Când timpul alocat rezolvării s-a terminat, în cadrul echipelor se lăsase deja cu promisiuni de ieșit la o cafea și schimb de adrese de email pentru identificarea soluției finale și follow-up.
Și totuși, fiecare echipă reușise să atingă obiectivul exercițiului, iar asta pentru că nu rezolvarea puzzle-ului a fost scopul în sine, ci trecerea efectivă a participanților printr-o situație de rezolvare a unei probleme ale cărei lecții învățate să fie extrapolate și aplicate în situații reale. Astfel, în debriefing-ul care a urmat au fost identificate tehnicile care au ajutat echipa sau care i-au inhibat demersul, abordări care probabil ar fi ajutat și, cel mai important, ce anume poate fi încadrat ca euristică și aplicat, de exemplu, începând de luni în probleme reale, poate chiar legate de testare. Ceea ce s-a crezut a fi o sesiune de joacă cu o serie de cutii cu butoane s-a dovedit a fi un bun exercițiu de învățare experiențială. (Găsiți mai multe detalii despre cum să organizați sesiuni de acest tip, de exemplu, aici.)
Și cum știm că o fotografie valorează 1024 de cuvinte, vă lăsăm cu imaginea următoare captată la finalul sesiunii:
Foarte fain articolul!
Imi place mult abordarea cu becuri, ba nu, leduri… sau becuri? :))
Mersi,
Adina