Selenium Webdriver with Thucydides: In Gods we trust*, everything else we test!

O fi miercurea cea mai productivă zi pentru angajați? Poate o fi, dar sigur în prima miercuri din lună în Cluj-Napoca are loc o nouă întâlnire a Taberei de Testare. Pentru cei de-ai locului, cea mai recentă ediție a fost a… 18-a, una despre Selenium Webdriver cu Thu… Thucy… Thucydides.

Prin lentilele mele venetice, întâlnirea s-a văzut drept una matură și familiară, cu foc în sobă și chestii frumos colorate: fotolii de puf în jurul mesei și exemple de rapoarte de testare automată proiectate pe perete.

Vlad Voicu și Gabi Kis au demonstrat într-o manieră fluidă cum această combinație de Webdriver cu Thucydides răspunde nevoilor de integrare și raportare, folosind experiențele proprii și proiectându-le în scenariile propuse de participanți. Iar dacă Vlad ne-a explicat tare simpatic cum e cu proiectul, paginile și pașii, cum că As much as Java can do, you can do, Gabi ne-a cucerit cu un demo data driven, un fel de salată de fructe, cu savoare Junit, căutând merele în dicționarul Wiktionary.org și amestecând nițel portocalele cu afinele, așa, de dragul testului care pică.

Spre final, ni s-a desenat și explicat un model de automatizare a procesului de testare care folosește Jenkins și care integrează foarte elegant niște puncte de control între mediile de development și cele de testare.

Per ansamblu, vă spun că am avut parte de o prezentare interactivă, care a suscitat interesul inițiaților, dacă ne luăm după numeroasele intervenții de tip What if …? și Cum faci … asta?. Pentru autodidacții care nu sunt expuși explicit proiectelor de testare automată s-au enumerat „proiecțele” ale prietenilor unor prieteni care să ilustreze cu ce putem începe să exersăm cu framework-uri de automation. Doar să nu uităm să fim atenți la ce update-uri se fac în timp ce înregistrăm testele, cine știe ce server mai cade extenuat. Just saying 😉

In final, vă urez să aveți rapoarte de testare faine!

*Thucydides has been dubbed the father of “scientific history” because of his strict standards of evidence-gathering and analysis in terms of cause and effect without reference to intervention by the gods, as outlined in his introduction to his work – Wikipedia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *