În urmă cu o lună vorbeam cu Cătălin să ne întâlnim undeva între Cluj și București și să povestim, din nou, despre cum am putea crea o comunitate a testerilor în România. Eu mă întorsesem de vreo 2 săptămâni de la CAST2011 și eram fermecat de ce văzusem acolo. Vroiam să-i spun despre ideea de conferință făcută cu ajutorul voluntarilor, fără urmă de comercial, ci având ca scop schimbul de idei și experiențe între testeri.
Așa că am hotărât să ne vedem la Sighișoara! Am ajuns în cetate, m-am așezat în Piața Cetății la House on the Rock (recomand prăjiturile și mâncarea de acolo) și l-am așteptat pe Cătălin care se chinuia să treacă de Valea Prahovei :). După vreo 2 ore a ajuns și el în cetate: a fost o discuție foarte prielnică și productivă într-o după-amiază de august târziu.
Atunci am “născocit” ideea celor 4 evenimente de-o zi organizate în București, Cluj, Iași și Timișoara, încercând să urmăm formatul unui peer-conference. Scopul acestor evenimente este să găsim oameni pasionați de testare care doresc să împărtășească din experiențele lor, să învețe din experiențele celorlalți și să contribuie la crearea unei “bresle” a testerilor în România.
Despre ce vorbim?
Am ales următoarele 2 teme pe care vrem sa le abordam la fiecare din cele patru evenimente:
- Cum schimbi felul în care abordezi testarea pentru a aduce mai multă valoare.
- Există anumite aspecte specifice mediului software românesc (majoritatea companiilor au proiecte outsourced sau sunt birouri offshore) și am vrea să discutăm despre cum ați reușit să vă adaptați munca în așa fel încât să:
- vă câștigați credibilitatea,
- rezolvați problemele de comunicare,
- supliniți contactul direct cu stakeholders,
- orice alte schimbări ați făcut pentru a vă face mai de folos.
- Noi vedem testarea software ca fiind interdisciplinară. Cu cât avem mai multe experiențe, cu atât ni se lărgesc orizonturile (nu e o condiție suficientă, dar cred că e una necesară). Am vrea să știm despre experiențe de muncă (schimbări de proiecte, echipă, tehnologii, roluri…) sau din viața de zi cu zi (hobby-uri, voluntariat, cărți pe care le-ați citit, interacțiunea cu prietenii…) din care ați învățat ceva relevant pentru testare.
- Cum sa faci testarea creativa. / Cum sa aduci un plus de creativitate testării.
- Am auzit mulți oameni care “se plâng” că testarea e o muncă repetitivă. Dacă cineva ne pune să executăm niște teste deja scrise, într-adevăr se poate crea această impresie. Drept urmare dorim să vorbim despre cum faceți pentru a ieși din rutină și a spori creativitatea testării voastre.
Când ne întâlnim?
Primul eveniment va avea loc în București la sfârșitul lunii Octombrie – cel mai probabil pe 29 Octombrie, iar următoarele vor fi la interval de o săptămână maxim două în funcție de cum reușim să ne mișcăm (în fiecare weekend o altă locație). Încă nu am hotărât care va fi ordinea pentru celelalte locații, dar probabil că disponibilitatea sălii va avea o influență destul de mare în luarea deciziei.
Cum ne puteți ajuta?
Pentru a reuși să organizăm aceste evenimente, vom avea nevoie de ajutor pentru:
- DONE – găsirea unei săli, pentru Bucuresti, Cluj și în special Iași și Timișoara – deoarece nu va exista o taxă de participare pentru aceste evenimente căutăm locații pentru care nu trebuie să plătim.
- DONE – promovarea evenimentelor – cu cât știu mai mulți oameni de organizarea acestor evenimente, cu atât mai mult cresc șansele să găsim oamenii care pot aduce o valoare mare întâlnirilor din fiecare oraș/regiune.
- DONE – găsirea de sponsori, în special în Iași și Timișoara – pentru a ne putea concentra pe temele evenimentelor și nu pe cât de mult avem nevoie de cafea / ceai / apă / mâncare (și pentru a nu percepe taxă de participare). Ajutorul de care avem nevoie nu e ceva spectaculos, ci niște lucruri de bază, cum am precizat și mai sus: cafea și ceai, apă (dacă nu se poate bea de la robinet, cum e cazul Bucureștiului :)), ceva de mâncat la prânz (o pizza decentă e mai mult decât suficient).
- participare – deși lăsat la urmă, cred că acest aspect e cel mai important :). Vom face un formular de înscriere în care fiecare va putea preciza de ce dorește să participe și cum poate contribui (prezentator sau participant activ).
Așteptăm păreri și sugestii!
Alex
P.S. Am menționat Iași și Timișoara pentru că aceste locații au fost identificate ca fiind cu risc crescut – Cătălin e în București, iar eu în Cluj. Dacă știți firme din București și Cluj care vor să ne ajute, de exemplu cu protocolul, vă rugăm să ne spuneți.
cool. era si timpul 🙂
In primul rand vrem sa le multumim tuturor celor care s-au oferit sa ne ajute iar in al doilea rand sa va anuntam ca am gasit sali in toate cele 4 locatii. Pentru mai multe detalii va rugam sa accesati paginile evenimentelor:
Bucuresti: http://tabaradetestare.ro/intalniri/peer-conference-bucuresti/
Cluj: http://tabaradetestare.ro/intalniri/peer-conference-cluj/
Iasi: http://tabaradetestare.ro/intalniri/peer-conference-iasi/
Timisoara: http://tabaradetestare.ro/intalniri/peer-conference-timisoara/