Povestiri de prin laboratoare

Închipuiți-vă un coridor lung, slab luminat și cu un miros de cărți și de vechi – de-o parte și alta, laboratoare… uite unul de cercetare a fungilor?! Focus! Nu dorim să ne extindem cunoștințe de biologie acum, ci pe cele de security mobile testing. Mai facem câțiva pași… Ca soundtrack, auzim, firesc, coloana sonoră cu finalul din Dexter Laboratory… destul de justificat de altfel, dată fiind amenințarea de Boom! BSoD! primită de la content owner cu o zi înainte. Ne amintim și indicațiile prețioase de pe Meetup: treci de un automat de cafea (o fi fost un miraj), mergi, mergi, mergi, cobori treptele la subsol și când apar mulaje, organe în formol sau schelete, știi că ai ajuns unde trebuie. Ne simțim ca Mario la trecerea la un nou nivel, ne așteptăm la ce e mai rău de la un laborator de informatică și intrăm. Când colo, uite, un laborator CFCA cu calculatoare noi, sală aerisită, luminată suficient cât să te scoată din pasa sumbră, dar cât să ferească cât de cât minunățiile cu ciocolată dăruite de Amazon!

Cel puțin printr-una dintre aceste trăiri au trecut cei care s-au aventurat sâmbătă la Tabăra de Testare Iași. Și nici nu ne propunem să oferim experiențe inițiatice pe traseu, doar venim cu conținut sau un format nou de fiecare dată… În ediția această, un prim workshop! Silviu Parvana a găsit oportună recomandarea făcută la unison de facilitatori de a-și organiza conținutul sub forma unui workshop. Cel puțin pentru curajul acesta merită aprecierile noastre!

Pentru că a organiza și a susține un workshop e o idee mai dificil decât a susține o prezentare, asta e evident: content ownerul depinde de hardware și de furnizorul de energie electrică, speră ca sistemul din laborator să reacționeze la fel ca cel pe care a lucrat și pe care și-a pregătit materialul; trebuie să se asigure că softul necesar funcționează pe fiecare stație, că nu se mai trezește cu momente Boom! BSoD! sau la fiecare minut cu melodiosul „la mine nu mergeeee!”. Că cei care și-au anunțat participarea chiar vor veni, mai ales că la un așa format chiar nu poți invita participanții să rămână în picioare. Mai visează că cei care au prins acel loc au jonglat la un moment dat în carieră măcar cu unele concepte dintre acele anunțate a fi puse în practică. Că s-ar putea antrena lejer în discuții, cu spirit critic, dar constructiv, cu argumente și raportându-se la experiențe proprii, astfel încât să aducă plus valoare experienței de învățare propusă de el, content owner-ul. Hm, s-a conturat o piramidă ca a lui Maslow aici…

Silviu și-a făcut conștiincios temele și a pregătit cu câteva zile înainte softul necesar pe fiecare calculator. Ne-a garantat câțiva pași simpli, de clătit ochii critici și frumoși ai testerilor atunci când privesc codul unei aplicații și, mai departe, date criptate. Acestea, cu exemple pe Android și iOS și folosind drept cobai aplicația Evernote. Să zicem că ni s-a transmis faptul că aplicația are codul ascuns de potențialele priviri indiscrete ale concurenței; noi, testeri cu spirit critic asupra a tot ce înseamnă presupuneri, ne mobilizăm să dovedim contrariu. În câțiva pași de tipul do this, do that, do that too, do all these, do this thing in particular am verificat dacă într-adevăr codul este mascat. Și ajungem noi prin clasele aplicației și, ia uite: nume de metode, variabile, pachete, toate sunt acolo și parcă n-ar fi ele… Fie, testerul declară: Evernote a trecut testul! Hai să vedem un pic și ce avem în baza de date. Cum, n-avem acces la BD? Se cheamă că facem un articifiu și odată cu fișierele de backup îl extragem și pe cel de baze de date, îl deschidem în Database Browser și… ce ni se arată aici? Doar structura bazei de date cu tabela password… Suntem la un click distanță de tabul Browse Data și de reacția DBA-ului, de acum clasică.

Am precizat că pașii au fost găsiți și structurați de Silviu ca soluție pentru unele sarcini de serviciu, adică am avut un demers construit cu efort propriu și nu o adaptare a unui tutorial? Poate părea simplu, dar gândiți-vă la un exemplu de situație similară legată de testare cu care să procedați la fel. Ați găsit? Vă așteptăm la Tabăra să ne-o prezentați în formatul preferat!

Reiese că și ediția aceasta s-a lăsat cu lecții învățate, nu doar pentru participanți, ci și pentru facilitatori; și despre acestea din urmă am putea spune mai multe, de data asta. Pentru că la plecarea din laboratorul CFCA am trecut și pe langă alt un alt tip de cabinet de cercetări, unul în economie. Care ne-a activat o serie de corelații, că tot ne erau gândurile la paradoxurile întâlnite și la inerenta comparație dintre rezultate așteptate și rezultate efective.

Că avem resurse limitate nu poate fi mai evident: oferta unui număr limitat de locuri în raport cu cererea de participanți, oferta limitată de content owners relativ la cererea diversificată de subiecte, teme și formate. Că ne asumăm, fiecare dintre noi, un cost de oportunitate, adică să plătim acel preț al celei mai bune variante de petrecere a timpului la care renunțăm atunci când ne rezervăm acel loc la Tabără. Par aspecte naturale, rigide, nu? Rigide nu sunt. Just think about it…

Vă salut cu respect,
(pentru ultima dată din postura de facilitator al TdT Iași)
Simina Rendler

p.s. Mulțumiri Centrului de Formare Continuă și Antreprenoriat pentru găzduire iar pentru protocol, companiei Amazon România.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *