TDT Peer conference, Bucuresti:
am fost, am vazut, am interactionat, mi-a placut. MAI VREAU!
Formatul conferintei este unul care ma atrage.
Fara sa repet din cele ce s-au mai explicat aici, si fara sa pot acoper toate aspectele, despre ce este vorba:
- Se tin prezentari care constituie puncte de plecare pentru schimburi de idei, experiente proprii, opinii in legatura cu subiectul prezentarii sau subiecte conexe.
- Participantii la conferinta interactioneaza cu prezentatorul, interactioneaza intre ei. Pun intrebari, cer informatii suplimentare, pun sub semnul intrebarii cele prezentate, isi exprima propriile puncte de vedere.
- Pentru a permite genul acesta de dialog, acelasi interval de timp, 30 de minute, este alocat atat prezentarii cat si sesiunii de discutii de dupa.
- Participantii isi exprima dorinta de a vorbi cu ajutorul unor cartonase colorate, ce sunt foarte haios de folosit. Totul se desfasoara sub atenta indrumare a unui moderator care are grija ca toata lumea sa aiba oportunitatea sa vorbeasca si in acelasi timp sa pastreze un fir logic la discutiile care se intampla.
Prezentarile pe care le-am vazut m-au impresionat.
Unele prin mecanismele/tehnologiile de prezentare (vezi Prezi, MindNode), altele prin valoarea continutului (Testarea: prieten sau dusman, Invatand prin explorare).
Unele, prin subiectele filosofice pe care le-au atins (vezi The future of testing din Doing things differently), altele, prin formatul de prezentare libera, fara suportul unor slide-uri sau al oricarui altui tip de material pregatit dinainte (mentiune speciala pentru Bogdan Cojocaru, cel care a prezentat liber despre Influenta QA-ului in Marketing).
Toti prezentatorii si-au castigat respectul meu prin faptul ca si-au depasit emotiile si temerile si au avut curajul sa prezinte si sa se expuna unei pleiade de comentarii si intrebari care de care mai variate.
Schimbul de experienta cu ceilalti participanti la conferinta m-a energizat.
Am avut oportunitatea sa invat despre lucruri complet noi pentru mine(de ex: SBTM – Session Based Test Management) si sa revizitez subiecte carora nu le-am mai acordat atentie de ceva vreme (de ex: credibilitatea testerilor).
Am avut placerea unor schimburi de replici in contradictoriu cu unii dintre participanti, astfel reamintindu-mi ca suntem indivizi diferiti, ca avem experiente formatoare diferite, ca acelasi lucru poate fi privit dintr-o multitudine de perspective diferite si ca o abordare/solutie ce a functionat pentru cineva intr-un anume context nu se potriveste tuturor si oricarei circumstante ai incerca sa o aplici.
Am avut oportunitatea sa raspund la intrebari, sa ofer sugestii de posibile solutii, si in general sa imi dau cu parerea despre o multitudine de subiecte.
Un exercitiu minunat de generat idei noi si de constientizat/cristalizat cunostinte pe care le-am acumulat de-a lungul vremii!
Organizarea, fara sa fie “fancy” in nici un fel, a fost impecabila in sensul in care nu a devenit niciodata un subiect de care sa fiu constient.
Am avut proiector functional, laptop pentru prezentari, camera video pentru a “imortaliza” evenimentul, racoritoare si cafea la indemana. Mancarea (aka pizza) a venit la momentul potrivit.
Sala a fost suficient de mare, a permis o asezare care sa faciliteze discutiile, intima, dar nu inghesuita.
Ma bucura enorm acesti pasi pe care organizatorii Taberei de testare ii fac in spiritul crearii unei comunitati de testeri in Romania. Comunitate care sa stimuleze testeri de toate varstele si din toate tipurile de firme sa imparataseasca idei, probleme, povesti de succes. Vezi aici ce au organizatorii de spus despre telul lor.
Sunt sigur ca sunt multi testeri care isi doresc genul acesta de comunitate, genul acesta de interactiune directa cu alti oameni din acelasi domeniu. Daca si tu esti unul dintre ei si vrei sa contribui, ii poti contacta aici!
Multumim pentru TDT Peer Conference Bucuresti! Ne vedem la Iasi, Timisoara, si Cluj!