Tabăra de Toamnă 2019

Suntem bucuroși să anunțăm a șasea ediție a Taberei de Toamnă, un eveniment pentru testerii din România.

Tabara de Toamna 2019

Tabăra va avea loc în perioada 7-10 noiembrie, la păstrăvăria Albota. Ediția de anul acesta va fi sub tema E timpul pentru pescuit! (nu de pești).

Costul de participare este de 800 RON și include cazarea în regim de pensiune completă si participarea la ateliere.

Înscrierile pentru participanți se fac prin acest formular. Vă recomandăm să vă înscrieți repede, în trecut locurile s-au ocupat într-un interval scurt de timp.

Atelierele la care veți putea participa sunt incluse în agenda de mai jos. Urmăriți emailurile de la Tabăra de Testare și evenimentul de pe Facebook pentru noutăți.

Agenda:


Ziua 0 - Joi, 7 Noiembrie
19:30-20:00
Cina
20:30-22:30
Bun venit in Tabăra de Toamnă 2019!

Ziua 1 - Vineri, 8 Noiembrie
TRACK 1
TRACK 2
TRACK 3
08:00-09:00
Mic dejun
09:30-13:00
Alex Rotaru

Strategii de Testare Utile - Alex Rotaru



Intr-o lume plina de schimbari ca cea a dezvoltarii de soft, Strategia de Testare devine din ce in ce mai importanta. Trebuie sa identifici rapid care sunt stakeholderii pe proiect, ce au nevoie de la testare si sa poti sa iti schimbi usor atentia la ce e relevant.

Dar cum poti crea o strategie de testare de succes in acest context?

In acest atelier veti invata ce inseamna si cum poti sa construiesti o strategie buna, una care sa ajute sa iti faci munca intr-un mod eficient. O strategie care te va ajuta sa identifici bugurile importante si sa dai vizibilitate asupra muncii tale.

La fel ca atunci cand mergem la pescuit si ne facem o strategie in functie de tipul de apa in care vom pescui, anotimpul in care suntem si tipul de peste pe care vrem sa il prindem (ce undite luam, ce momeala, la ce ora vrem sa fim cu undita-n apa), si facem asta fara sa redactam un document de 3 pagini, la fel putem face si cu strategia de testare.

Folosindu-ne de exercitii practice, vom incerca sa demondam un mit!
Strategia de Testare nu este un document, ci modul prin care echipa ta poate sa isi atinga obiectivele de testare.

Alex lucreaza de mai bine de 11 ani cu Altom, o companie specializata in servicii de testare software si consultanta.

Lucrand intr-o firma mica, rolul si atributiile sale ajung sa fie foarte variate. A avut ocazia sa lucreze ca inginer de testare, sa coordoneze echipe de testare, sa lucreze la sediul clientului sau la distanta pe proiecte care se intind de cele mai multe ori pe o perioada bine determinata. In ultimii ani a fost implicat in interviuri si sesiuni de training, a interactionat mult cu clientii existenti sau potentiali incercand sa le inteleaga cat mai bine nevoile si problemele.

Toate acestea i-au oferit experiete de invatare foarte bune!



Elena Păduraru

Hai la pescuit cu Serenity & Cucumber - Elena Păduraru



Te-ai gandit cum ar fi sa ai unealta potrivita care sa prinda peste pentru tine si tu sa nu faci nimic? Asta inseamna sa ai o unealta care face totul automat. In cadrul acestui atelier vom descoperi impreuna cum poti iesi la pescuit folosind Serenity&Cucumber. Vom invata ce este Serenity, ce este Cucumber si cum putem sa le folosim impreuna. Pana la finalul ateleriului vom construi o unealta potrivita pentru fiecare categorie de peste.
Materiale utilizate: #java #maven #serenity #cucumber #restAssured #selenium #git

Elena lucreza in prezent ca si agile tester la Kambi in Bucuresti. Ea are o experienta de peste 6 ani in testare si a lucrat foarte mult pe zona de testare automata.
Considera ca in aceasta lume, in care trebuie sa livram cat mai rapid, testarea automata este foarte importanta. De aceea, incearca sa caute cea mai buna solutie care sa ii ofere feedback rapid pentru fiecare build.
Ii place sa fie mereu la zi cu ce librarii noi mai apar pe piata si ce folosesc ceilalti pentru testare.

In timpul liber ii place sa citeasca, sa se joace Dota iar iarna iubeste snowboardingul.


Stefan Bratosin

Back to basics: Unelte din epoca de piatra pentru peștii de astazi - Stefan Bratosin

Improvizație, boundary value analysis, equivalence partitioning, mental models și gândurile unui tester aflat la o răscruce. Ce au toate astea in comun? Fac parte dintr-un atelier distractiv cu joculețe, filmulețe amuzante dar și discuții serioase despre 2 din cele mai folosite tehnici de testare. Sunt ele așa de simple sau doar vârful icebergului?

Majoritatea deciziilor pe care le luam in testare și viața se fac pe baza unor reprezentări ale noastre despre cum funcționează lumea. Aceste reprezentări se numesc modele mentale, ele pot fi cea mai buna unealta a ta sau ceata care o să te oprească sa vezi adevărul.

Și în sfârșit hai sa vorbim puțin despre viața, abilități utile pentru testerii din ziua de azi și multe altele.

Un atelier interactiv cu de toate pentru toți, hai la pescuit de informații!

Stefan are peste 7 ani in industrie că tester.
Are experiență în mediul bancar, medical dar și cel al jocurilor. De la API la interfața cu utilizatorul a trecut prin toate.
Mai presari putina testare automata pe GUI și aroma de analiza sistemelor cu coordonarea testării și ai obținut experiența lui Stefan.

In afara de aceste ce ii mai place lui Stefan să faca este să îmbine lucruri învățate din alte domenii în testare (improvizație, dezvoltare personala, storytelling si multe altele).


13:00-14:00
Prânz
14:30-18:00
Alex Rotaru

Continuarea Atelierului "Strategii de Testare Utile" - Alex Rotaru



Elena Păduraru

Continuarea Atelierului "Hai la pescuit cu Serenity & Cucumber" - Elena Păduraru



Stefan Bratosin

Continuarea Atelierului "Back to basics: Unelte din epoca de piatra pentru peștii de astazi" - Stefan Bratosin



18:00-19:30
Sport, plimbări, relaxare
19:30-20:30
Cina
21:00-...
Boardgames si socializare

Ziua 2 - Sâmbătă, 9 Noiembrie
TRACK 1
TRACK 2
TRACK 3
08:00-09:00
Mic dejun
09:30-13:00
Florisca Levente

RPA - Pentru pesti mari si mici - Florisca Levente


RPA (robotic process automation) si tooluri de record and play sunt din ce in ce mai des intalnite pe piata.
As vrea sa descoperim utilitatea unui asemenea tool in testare si munca redundata care merita automatizata cu un efort minim.

Salut, numele meu este Levente , am cativa anisori experienta in testare, lucrand in multe domenii diferite (de la panouri fotovoltaice pana la fintech, you name it).
Challenge-ul suprem pe care il caut este testarea unui software de machine learning. Primul pas catre acest scop este RPA (robotic process automation).
Pe langa aceasta provocare personala am ca scop sa sutin cate o prezentare, workshop, testlab, etc... pentru a ma scoate din zona de confort pentru a ma putea dezvolta si pe aceasta latura.
Va astept la discutii.



Böjte Tamás

Cum sa pescuiesti mai repede si mai eficient - Böjte Tamás


Avand in vedere experienta legata de testarea automata folosind java, am zis sa incerc sa trec la urmatorul nivel java 8.
Stiu ca acum Java a trecut de 11, dar in testare cred ca inca se foloseste Java 7. Cred ca ar fi foarte folositoare unele "noi" functionalitati din Java 8 cum ar fi streamuri, interfete cu metode care au implementare, etc.
Am vazut ca acele functionalitati pot fi foarte de folos

Ma numesc Böjte Tamás sau Tomi cum ma striga prietenii/colegii. Avand o experienta de aproape cinci ani in testarea automata si participand la mai multe ateliere si sesiuni organizate de Tabara de testare , ma gandeam ca este momentul in care pot sa contribui si eu cu un workshop de Java 8, care s-ar putea sa foloseasca pentru imbunatatirea calitatii codului.


Alex Rotaru

Introducere in State Model Based Testing - Alex Rotaru

Una din problemele principale in testare este vizualizarea a ceea ce trebuie testat si a ce anume s-a testat, aspect si mai important atunci cand vorbim de integrarea intre diferite module ale unei aplicatii.

Daca vorbim de automatizarea anumitor teste, pentru a acoperi un numar cat mai mare de scenarii de test - drumuri prin aplicatie - avem nevoie de timp pentru a scrie aceste scenarii si ulterior pentru a le mentine. Un alt aspect care ne consuma mult timp este investigarea testelor care dau rezultate inconsecvente (Flaky Tests).

State Model Based Testing (SMBT) este o tehnica de testare care permite generarea aleatorie de scenarii de test pe baza unul model de stari finit. Exercitand aplicatia testata in acest mod, obtinem automat un numar mare de scenarii de test; in cazul in care se modifica anumite drumuri prin aplicatie vor trebui actualizate doar starile sau tranzitiile din model care au fost afectate.
Focusul la SMBT este pe a exercita cat mai mult aplicatia pe baza modelului, pe a avea un numar mare de executii, urmand sa investigam partile din model unde testele pica cel mai des sau care au cea mai mare importanta pentru produsul nostru. Astfel putem reduce timpul alocat pentru teste care pica ocazional din cauza mediului de test, a configurarii aplicatiei testate sau a browser-ului (Flaky Tests).




13:00-14:00
Prânz
14:30-18:00
Florisca Levente

Continuarea Atelierului "RPA - Pentru pesti mari si mici" - Florisca Levente



Andrei Dobrin

La pescuit de soft skills si distractie. - Andrei Dobrin


O sa facem cateva exercitii impreuna in care o sa “testam” cunostintele noastre in materie de testare, o sa incercam sa le explicam in moduri inedite, ne vom folosi skill-urile de cooperare si active listening pentru a rezolva doua puzzle-uri in echipa.
Daca ai jucat activity (dar nu numai 😊), iti plac jocurile puzzle si doresti sa fii simti provocare in timp ce te distrezi, atunci acest workshop este pentru tine!
Daca ai participat la RTC2019(Testing your ideas) deja stii o parte din activitati 😊.

#testactivity #farmerschallenge #communicationgame

Salut! Sunt Andrei si sunt in QA din 2008, am trecut doar prin doua firme momentan cu profile diferite(gaming & ecommerce).
Nefiind cea mai tehnica persoana, m-am axat mai mult pe partea de strategia de testare a unui proiect si pe lucrul cu oamenii.
Imi place sa rezolv probleme acolo unde apar si sa impartasesc cat mai mult din experienta mea. Consider ca in testare conteaza foarte mult calitatea muncii noastre si comunicarea.

In timpul liber incerc sa ma impart intre familie, hobby-ul de a ma juca pe PC(Dota2 ftw) si sa ajut Tabara de Testare.


Alex Rotaru

Continuarea Atelierului "Introducere in State Model Based Testing" - Alex Rotaru

Alex lucreaza de mai bine de 11 ani cu Altom, o companie specializata in servicii de testare software si consultanta.

Lucrand intr-o firma mica, rolul si atributiile sale ajung sa fie foarte variate. A avut ocazia sa lucreze ca inginer de testare, sa coordoneze echipe de testare, sa lucreze la sediul clientului sau la distanta pe proiecte care se intind de cele mai multe ori pe o perioada bine determinata. In ultimii ani a fost implicat in interviuri si sesiuni de training, a interactionat mult cu clientii existenti sau potentiali incercand sa le inteleaga cat mai bine nevoile si problemele.

Toate acestea i-au oferit experiete de invatare foarte bune!

18:00-19:30
Sport, plimbări, relaxare
19:30-20:30
Cina
21:00-...
Petrecere testareasca

Ziua 3 - Duminică, 10 Noiembrie
09:30-10:30
Mic dejun


Nu știi ce e Tabăra de Toamnă? Poți citi despre viziunea și evoluția acestui eveniment aici. Iar despre cum a fost la edițiile precedente îți poți face o idee de pe paginile dedicate fiecărui eveniment.